Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τα ... τραγελαφικά σποτ της ΝΔ

thumb
της Ηλέκτρας Αλευρίτη
Ένας δάσκαλος μαθαίνει στους μαθητές του τις χώρες της Ευρωζώνης. Μόλις τελειώνει το μάθημά του, ένα κοριτσάκι ρωτάει γιατί η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτές, ενώ την ίδια ώρα αρχίζει η μουσική υπόκρουση που θυμίζει σκηνή από την «Καλημέρα Ζωή», όπου ο ταξίαρχος Λεβένταγας ανακοινώνει στον Θεοχάρη το όνομα του καταζητούμενου δράστη. Ο σκηνοθέτης ζουμάρει στα μάτια του ενοχικού δάσκαλου και των απορημένων παιδιών και μετά ακολουθεί το μήνυμα: Με το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε....

Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν σαν μια όμορφη παρέα, ώσπου η κάμερα κάνει ζουμ στην ελληνική. Εκεί αρχίζει μια εξίσου χείριστη μουσική υπόκρουση που παραπέμπει σε γερμανική κατοχή και η ελληνική σημαία αρχίζει σιγά σιγά να υποστέλλεται. Το κοντάρι μένει άδειο, κι εκεί που κάνεις διάφορους συνειρμούς με αυτό, ακολουθεί το άλλο μήνυμα: Αυτό, εμείς οι Έλληνες, δεν θα το αφήσουμε να συμβεί ποτέ.
Δεν είναι κακόγουστο αστείο, δεν είναι παρωδία των «Ράδιο Αρβύλα», δεν είναι καν πολιτικό σποτ της δεκαετίας του ’90 (ναι, τότε που προσκυνάγαμε σώβρακα και φανέλες). Είναι τα προεκλογικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας, που εκεί που κάθεσαι αμέριμνα στον καναπέ σου και λες πως δεν μπορεί να σου συμβεί τίποτα χειρότερο σήμερα, ξαφνικά κάνουν εισβολή στο χώρο σου και σου προκαλούν θλίψη, θυμό ή νευρικό γέλιο, ανάλογα με το εναπομείναν ψυχικό σθένος του καθενός.
Οι εν λόγω τρομολαγνικές πολιτικές διαφημίσεις, εκτός από κακόγουστες –η αισθητική βέβαια, είναι υποκειμενικό ζήτημα- κινδυνολογούν, καθώς προκαλούν στο μέσο τηλεθεατή το αίσθημα του φόβου και εν τέλει, γίνονται γελοίες.
Το σίγουρο είναι ένα: Δεν είναι μόνο το σύμπαν και η βλακεία απέραντα. Είναι και το θράσος.
------
Σχετικά Video στην Πηγή - Επειδή εμείς εδώ δεν επιθυμούμε να  αναπαράγουμε αυτή την κακόγουστη κινδυνολογία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...