Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο Κουβέλης θα είναι... ολίγον κυβερνητικός εταίρος -Και... μέσα και στο... πεζοδρόμιο

Τον ρόλο του «αντιμνημονιακού εταίρου της κυβέρνησης» κράτησε για τον εαυτό του ο Φώτης Κουβέλης και αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά να μη συμμετέχει με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα. ..

Στη χθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος ο κ. Κουβέλης δήλωσε ρητά ότι «η κυβερνώσα Αριστερά αναλαμβάνει τις ευθύνες της» και στηρίζει τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά θα είναι «η αντιμνημονιακή συνιστώσα» της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Η πρόταση του κ. Κουβέλη πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από την κεντρική επιτροπή του κόμματος. Βασικό της κορμός είναι ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει «απέχοντας», χωρίς δηλαδή να τοποθετήσει επώνυμα στελέχη του κόμματος και βουλευτές σε κυβερνητικούς θώκους.

Είναι προφανές ότι ο κ. Κουβέλης δεν θέλει να υποστεί πολιτικό κόστος και κυβερνητική φθορά με τη συμμετοχή του στο σχήμα. Γνωρίζει καλά ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες συνθήκες διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη και ενδεχομένως φοβάται τη λαική οργή σε περίπτωση που οι υποσχέσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν υλοποιηθούν σε εύλογο χρόνο.

Σε αυτή την κατεύθυνση του «αντιμνημονιακού εταίρου» συνηγόρησαν πολλά στελέχη μεταξύ των οποίων ο Στέφανος Μπαγιώργος, ο Ανδρέας Νεφελούδης (πρώην στελέχη του ΚΚΕ Εσωτερικού) και ο Γιάννης Νικολάου (πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ). Η θέση τους ήταν ότι δεν μπορεί η ΔΗΜΑΡ να εμπλακεί άμεσα στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά ότι πρέπει να κρατήσει μια πιστή αντιμνημονιακή γραμμή μέχρι τέλους, ειδικά σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτική ρευστότητα.

Ο κ. Κουβέλης συμφώνησε ότι το κόμμα πρέπει πρωτίστως να διαφυλάξει τις αντιμνημονιακές θέσεις του και όχι «να τοποθετήσει στελέχη σε θέσεις εξουσίας για να αποκτήσουν κυβερνητικό λούστρο».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...