Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Δεν θα πάμε με τσαμπουκά στην ΕΕ


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι, αν το κόμμα του κερδίσει την Κυριακή, το Μνημόνιο θα αποτελέσει παρελθόν ωστόσο εκδήλωσε την πρόθεση να διαπραγματευτεί για να πείσει τους εταίρους. Εμμεσο όχι, αν τεθεί θέμα υπογραφής. «Η δημοκρατία αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο»


«Δεν θα πάμε με διάθεση τσαμπουκά στη διαπραγμάτευση. Θα πάμε με διάθεση συνεννόησης, να τους πείσουμε»
«Δεν θα πάμε με διάθεση τσαμπουκά στη διαπραγμάτευση. Θα πάμε με διάθεση συνεννόησης, να τους πείσουμε»
Υπέρ της συνεννόησης με την τρόικα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, πέντε μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, λέγοντας πως «δεν θα πάμε με διάθεση τσαμπουκά στη διαπραγμάτευση. Θα πάμε με διάθεση συνεννόησης, να τους πείσουμε»....

Ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τη Δευτέρα 18 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι μονομερείς ενέργειες θα θέσουν τη χώρα εκτός ευρώ, εκδήλωσε την πρόθεση να διαπραγματευθεί για να πειστούν οι εταίροι ότι είναι ανάγκη να αποτραπεί μια καταστροφή για τη χώρα.
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το μνημόνιο θα είναι παρελθόν την Κυριακή των εκλογών, χωρίς όμως να προαναγγείλει ότι πράξη της νέας κυβέρνησης θα είναι η ακύρωση του μνημονίου.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το μνημόνιο θα αντικατασταθεί με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της χώρας, το οποίο θα είναι ευθύνη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Βουλής.
Στο ερώτημα εάν τεθεί θέμα υπογραφής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε εμμέσως «όχι», μιλώντας για το δημοκρατικό δικαίωμα του Κοινοβουλίου να ψηφίζει νόμους, ενώ αναρωτήθηκε εάν «η δημοκρατία δεν αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο» ενώ επεσήμανε ότι «εμείς δεν θα κάνουμε πίσω γιατί θα έχουμε πίσω έναν ολόκληρο λαό».
Ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε «τζάμπα μάγκες» τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί τώρα μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση με τη δύναμη του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με δηλώσεις και φήμες για σύγκρουση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με την τρόικα και έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα δεν βρίσκονται εκτός των τειχών, αυτούς, όπως είπε, θα τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
«Αυτοί που αναπαράγουν την κινδυνολογία είναι ανεύθυνοι» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επεσήμανε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα, την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα. Μάλιστα επεσήμανε πως, εάν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο, η καταστροφή θα είναι μια αναπόφευκτη προοπτική.
Οι καταθέσεις
Ο κ. Τσίπρας σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις των καταθέσεων στις τράπεζες, είπε ότι «θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου, για να αισθάνεται ασφαλής ο Ελληνας και δεύτερο θα διεκδικήσει να εγγυηθεί η ΕΚΤ τις καταθέσεις. Σε ερώτηση για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια ταραχών σε διαδηλώσεις και τη δράση των κουκουλοφόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα φαινόμενα βίας εντείνονται και πέραν των διαδηλώσεων εξαιτίας της πολύπλευρης κρίσης της χώρας».
Οσον αφορά τους «κουκουλοφόρους», είπε ότι η βία δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι απαιτείται συνολικό σχέδιο για την παρεμπόδιση των ατόμων αυτών να παρεισφρέουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις και κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξει η αντίληψη και η επιχειρησιακή αντιμετώπιση της αστυνομίας, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά τι θα πράξει για τη φορολόγηση των εφοπλιστών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα υπάρξει διαδικασία διαλόγου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι από ένα μέρος του εφοπλιστικού κόσμου υπάρχει πρόθεση για συμφωνία αλλά κι αν δεν υπάρξει, όπως είπε, θα αναζητήσει κάθε τρόπο για να πετύχει αποτελέσματα.
Για τη δόση
Υπάρχει... (κρυφό) σχέδιο
Ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι, στο ενδεχόμενο που η χώρα δεν πάρει τη δόση από τους εταίρους, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Εάν συμβεί η εξέλιξη αυτή, είναι εκβιασμός, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να το αναλύσουμε όμως τώρα, γιατί ο αντίπαλος δεν πρέπει να γνωρίζει τις θέσεις μας. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα πάμε στη μάχη και θα την κερδίσουμε».
Δημόσιος τομέας
Φρένο σε απολύσεις, αλλά και σε προσλήψεις
«Δεν θα προχωρήσουμε σε απολύσεις» στο Δημόσιο, είπε ο κ. Τσίπρας, βάζοντας ωστόσο φρένο και σε αθρόες προσλήψεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, αλλά και για αναγκαίες μετατάξεις στον δημόσιο τομέα. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως προσλήψεις χρειάζονται στον τομέα της Υγείας, όπως στα νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις θέσεις του για τη συγκρότηση ολιγομελούς Υπουργικού Συμβουλίου, για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ δήλωσε ότι θα περικοπούν τα προνόμια των βουλευτών, οι αποζημιώσεις του πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο μισό και θα αντικατασταθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεργάζεται απευθείας με τη Δημόσια Διοίκηση, ενώ για τους διοικητές των ΔΕΚΟ είπε πως σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνούν την υπουργική αποζημίωση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ξεκινά το περιουσιολόγιο, συμβολικά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ θα περικοπούν τα προνόμια των βουλευτών.
Τέλος, περιορίζεται η δυνατότητα απόσπασης σε γραφεία βουλευτών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, όπως είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το ΝΑΤΟ
Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στρατηγική θέση του κόμματός του είναι πως δεν είναι αναγκαίοι οι στρατιωτικοί συνασπισμοί, ωστόσο προσέθεσε ότι δεν είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.
«Επίθεση φιλίας» ΣΕ ΚΚΕ - ΔΗΜΑΡ
Κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ
«Επίθεση φιλίας» προς το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας επεξηγώντας τη θέση του για κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιδιώξει τη συμμετοχή του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδύναμος. «Δεν είμαστε μια αυτάρεσκη πολιτική δύναμη», είπε.
Στην ηγεσία του ΚΚΕ, σημείωσε, απευθυνθήκαμε πολλές φορές και θα απευθυνθούμε και μετά τις εκλογές. Σημείωσε δε πως ένα ιστορικό κόμμα, όπως το ΚΚΕ, είναι αδιανόητο να λείπει από αυτήν την ιστορική χειραφέτηση του λαού, ενώ επέκρινε την ηγεσία του ΚΚΕ γιατί δείχνει να αδιαφορεί για το ποιος θα είναι κυβέρνηση, αν δηλαδή θα υπάρχει αριστερή κυβέρνηση ή κυβέρνηση της ΝΔ. Ενώ έκανε λόγο για πρώτη φορά μετά την ΕΑΜική αντίσταση να υπάρχει το ενδεχόμενο Αριστεράς.
Αντιδράσεις
«Εντελώς ανιστόρητος και προκλητικός είναι ο παραλληλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΑΜ που έκανε ο Αλ. Τσίπρας», σχολίασε το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι έγινε προκειμένου «να διατυπώσει το συκοφαντικό εφεύρημα σε βάρος του ΚΚΕ ότι δεν συμβάλλει στη χειραφέτηση του λαού».Μετεξελίσσεται ταχύτατα σε ΠΑΣΟΚ του 2009, τόνισε το ΚΚΕ. Τέλος, για τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της πριν από τις εκλογές τι κυβέρνηση θέλει, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία τόσο του ΚΚΕ όσο και της ΔΗΜΑΡ για την εφαρμογή του προγράμματος.
Σχόλιο Τσίπρα
Να κοιμάται ήσυχος τα βράδια
Με τη φράση «να κοιμάται ήσυχος τα βράδια» ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία, κ. Χανιά, προσθέτοντας πως υπάρχουν ερωτηματικά όταν αλλάζει άποψη πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε τα πάντα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί όταν ένα σύστημα χάνει την εξουσία, θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Εύχομαι στον πρώην υποψήφιό μας να κοιμάται ήσυχος τα βράδια», είπε ο κ. Τσίπρας σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε χθες στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου.
Σημειώνεται ότι το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο πως «με έκπληξη παρατηρούμε ότι ο κ. Χανιάς τόσο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου όσο και -κυρίως- έπειτα από αυτές δεν είχε εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε ενεργά και με προτάσεις σε όλες τις προεκλογικές συσκέψεις της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει εκ νέου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, παρά τη δυνατότητα που είχε να ζητήσει την εξαίρεσή του από αυτό».
«Ανήθικη πράξη»
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του κ. Χανιά, «ανεξήγητη και ανήθικη πράξη που δεν ταιριάζει με τη συμπεριφορά του οποιουδήποτε πολιτεύεται, πόσω μάλλον όποιου επικαλείται την ιδιότητα του ενεργού αριστερού πολίτη».
Αναρωτήθηκε, δε, τι συνέβη τις τελευταίες πέντε μέρες και άλλαξαν οι πολιτικές απόψεις του Νίκου Χανιά. Ενώ επισημάνθηκε ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας αναφερόταν στη σειρά που κατέλαβε στη σταυροδοσία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...