Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: «Σκληρή αντιπολίτευση από την πρώτη ημέρα»


Αν και υπάρχουν εισηγήσεις για χαμηλούς τόνους...

 
Το ρόλο της «σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια ανίσχυρη κυβέρνηση» ξεκαθαρίζουν ότι θα διαδραματίσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να προδώσουμε την ψήφο των πολιτών»...

Αυτό σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν πρόκειται να στηρίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως άλλωστε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αλλά ότι από την πρώτη ημέρα θα ασκεί οξύτατη κριτική στις κυβερνητικές επιλογές «του μνημονιακού μπλοκ».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε  με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, όπου του επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται  να στηρίξει κυβέρνηση με μνημονιακό προσανατολισμό (διαβάστε περισσότερα εδώ )

Πάντως, δεν λείπουν και οι φωνές που εισηγούνται στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να «δοθεί μια μίνι περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση» και να  διατηρηθούν ήπιοι αντιπολιτευτικοί τόνοι έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του μήνα.

Πέραν αυτών, στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση για την αλματώδη αύξηση των εκλογικών ποσοστών, αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα, αλλά και μια «σιωπηλή» ανακούφιση για τη δεύτερη θέση, καθώς αναγνωρίζουν ότι μια οριακή πρωτιά θα περιόριζε δραστικά τα κυβερνητικά τους σχέδια.

Με τον τρόπο αυτό, τα ηγετικά στελέχη του κόμματος προσθέτουν τις λεπτομέρειες στην στρατηγική που θα ακολουθηθεί, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει καταλυτικό πόλο για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων, στο πλαίσιο της «υπεύθυνης προγραμματικής και αγωνιστικής αντιπολίτευσης».

Επισημαίνουν δε, ότι ο βασικός κορμός της αντιπολιτευτικής τους τακτικής δεν θα κάνει καμιά έκπτωση από τις γνωστές θέσεις κατά του μνημονίου και των απεχθών όρων της δανειακής σύμβασης.

Πέραν τούτων, στελέχη της Κουμουνδούρου εξηγούν ότι δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καθώς ο κ. Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, τον κάλεσε να προχωρήσει άμεσα σε σχηματισμό κυβέρνησης, αποσαφηνίζοντάς του παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Το γεγονός αυτό -σύμφωνα πάντα με τους ίδιους- αποτελεί την κόκκινη γραμμή του κόμματος, που συμπυκνώνεται στη φράση «ας προχωρήσουν τα κόμματα που έλεγαν προεκλογικά ότι η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη και εμείς θα αναλάβουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας ανέθεσαν οι πολίτες».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη συνοχή του κόμματος, προχωρώντας στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια «μεγάλη λαϊκή δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...