Κυριακή 27 Μαΐου 2012

«Επιχειρούν μάντρωμα του ΚΚΕ»

thumb
Συστηματική επιχείρηση αποδυνάμωσης του ΚΚΕ «στον λαό και στη Βουλή» βλέπει ο Περισσός στον αναδυόμενο διπολισμό μεταξύ «Κεντροδεξιάς» και «Κεντροαριστεράς». Όπως διαφαίνε­ται, η παραπάνω αιχμή θα αποτελέ­σει κεντρικό στοιχείο της προεκλογι­κής τακτικής του ΚΚΕ σε μια προσπά­θεια συσπείρωσης μελών, φίλων και οπαδών του κόμματος....

Η ηγεσία του ΚΚΕ πρώτη απ’ όλους ζήτησε προσφυγή σε νέες κάλπες, προσδοκώντας μια βελτίωση των πο­σοστών της, επιδίωξη που σηματοδο­τήθηκε με την προτροπή προς τους ψηφοφόρους να «διορθώσουν» την ψήφο τους.
Ωστόσο τα μηνύματα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, δεν εί­ναι ενθαρρυντικά. Ακόμη και αυτή η στασιμότητα που κατέγραψε στις 6 Μαΐου, στα επίπεδα της τελευταί­ας πενταετίας περίπου, φαίνεται να κλονίζεται και η επιρροή του να συρ­ρικνώνεται, σημειώνοντας απώλειες, όχι από μια πρόσκαιρη ψήφο διαμαρτυρίας (άλλωστε αυτή ήταν κάτω του αναμενόμενου για τα δεδομένα της συγκυρίας), αλλά ακόμη και από τη μέχρι σήμερα σταθερή κοινωνική ή εκλογική του βάση. Με πιο απλά λό­για, αν ένας σταθερός πυρήνας του ΚΚΕ καταγραφόταν μέχρι σήμερα με­ταξύ 7 και 8%, πλέον πέφτει γύρω στο 5 με 6%, χτυπώντας καμπάνα κινδύνου.

Στην ίδια πλευρά
Το σκεπτικό της γραμ­μής περί των επιδιώ­ξεων  αποδυνάμω­σης του ΚΚΕ βασίζε­ται στην άποψη ότι τη στιγμή που, παρά τον νέο διπολισμό, όλο το σύ­στημα βρίσκεται από την ίδια φιλο-Ε.Ε. πλευρά,  η  ρητορική της «ενότητας της Αριστερά»ς εκ μέρους του  ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πιέσει και να «μαντρώσει» το ΚΚΕ στη συστημική διαχείριση.
Τη σχετική επι­χειρηματολογία ανα­πτύσσουν τόσο η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα σε αλλεπάλληλες ομιλίες της τα τελευταία εικοσιτετράωρα όσο και το ισχυρό μέλοςτου Πολιτικού Γραφείου Δημήτρης Γόντικας με άρθρο του στον «Ριζοσπά­στη».
Σύμφωνα λοιπόν με τη γ.γ. της Κ.Ε., «αυτοί οι δύο πόλοι και οι επι­χειρηματίες θα ήθελαν αναμφισβή­τητα από τις εκλογές ένα εξαιρετικά αποδυναμωμένο ΚΚΕ, αν θέλετε ένα κόμμα που θα μετατραπεί στην 13η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια κυβέρνηση συνεργασίας». Τους εν­διαφέρει, συνέχισε στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον υπη­ρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, «ένα αποδυναμωμένο ΚΚΕ για να μην μπορεί να παίξει τον ρόλο της αντικειμενικής ενημέρωσης του λαού, της προειδοποίησης και πάνω απ’ όλα της στήριξης της ελπίδας ότι μπο­ρεί, παίρνοντας την υπόθεση στα χέ­ρια του, να ματαιώσει τα χειρότερα, να κερδίσει κάτι και τελικά να νική­σει».

«Δήλωση μετανοίας»
Σε αυτές τις εκλογές ένα πράγ­μα κρίνεται, σύμφωνα με τον Δ. Γόντικα, κι αυτό είναι αν θα περάσει η στρατηγική εναντίον του ΚΚΕ: «Ή θα υποχρεώσουν το ΚΚΕ να μαντρωθεί σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και να παραιτηθεί από την ταξική πά­λη ή θα το τσακίσουν». «Δεν ζητάνε από το ΚΚΕ απλώς να βάλει νερό στο κρασί του», προσθέτει, «αλλά να κά­νει δήλωση μετανοίας στο σύστημα» και καλεί τον κομματικό μηχα­νισμό να εξηγήσει ακό­μα πιο επίμονα και πλατιά τη θέση του για το πραγματικό δίλημμα των εκλο­γών, που «δεν είναι ποια κυβέρνηση» αλλά «τι κυβέρνηση, τι πολιτική, προς όφελος τί­νος». Στο μεταξύ η Αλέκα Παπα­ρήγα, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τις δηλώσεις  Ευρωπαίων αξιωματού­χων και ηγετών που προ­κάλεσαν οι κινήσεις Τσίπρα και σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστε­ρά, υπογράμμισε πως η απάντηση στις προτροπές για τήρηση των «εθνικών δεσμεύσεων» από όποια κυβέρνηση και να αναδειχθεί στις εκλογές θα έπρεπε να είναι «δεν δε­σμευόμαστε από τις δεσμεύσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα, Δεν τις σεβό­μαστε αυτές τις δεσμεύσεις».
Κατά τα λοιπά, η Αλέκα προειδοποί­ησε για τα όρια των κινήσεων εντός Ε.Ε., από τη σκοπιά του Περισσού, και αρίθμησε δύο εκδοχές, πιθανές με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα:
Η πρώτη εκδοχή είναι, κατά την Παπαρήγα, το «πιστωτικό γεγονός, όχι κατ’ ανάγκη με ευθύνη των ελληνι­κών κυβερνήσεων, αλλά αντικειμενικά» και «η Ελλάδα να διωχθεί από την ευρωζώνη ή να γίνουμε ευρωζώνη σε ταχύτητα Βαλκανίων με ένα ευρώ άλλης αξίας στο εσωτερικό και άλλης αξίας στις διεθνείς σχέσεις».
Η δεύτερη κατά ΚΚΕ εκδοχή είναι ένα «νέο κούρεμα του 85 ή 90%, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ότι μας χαρίζουν ένα μέρος του χρέους, αλ­λά οι δεσμεύσεις για τον λαό θα είναι καταλυτικές».
Με αυτά ως δεδομένα, ο λαός πρέ­πει να «σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά τι θα συμβεί από τις 18 Ιουνίου και μετά»…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...