Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«Οι Γερμανοί θα αυτοτραυματιστούν, αν συνεχίσουν να τιμωρούν τους Έλληνες»

Image Αν συνεχίσουν να τιμωρούν τους Έλληνες, οι Γερμανοί θα αυτοτραματιστούν», τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ο σύμβουλος του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, Φιλίπ Αγκιόν, ζητώντας να δοθεί χώρος στην Ελλάδα για να μπορέσει να αναπνεύσει.


Σε συνέντευξή του στην Die Zeit, ο κ. Aghion δήλωσε ότι «οι χώρες του νότου θα χρειαστούν επιπλέον κούρεμα χρέους. Δεν βλέπω πως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν ποτέ πραγματικά να αναπτυχθούν χωρίς κούρεμα» και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες στην νότια Ευρώπη θα χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Σταθερότητας».

Ο κ. Aghion ζήτησε επίσης μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συμφώνου στο οποίο συμφώνησαν νωρίτερα φέτος οι χώρες της ευρωζώνης, καθώς και να δοθεί περισσότερος «χώρος για ανάσα» στους Έλληνες.

«Ας κάνουμε πιο ήπιους τους όρους και ας ζητήσουμε σε αντάλλαγμα τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Σίγουρα χρειάζεται υπομονή. Στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους. Πώς θα ήταν, αν ο νέος αριστερός συνασπισμός εισέπραττε στα σοβαρά τους φόρους ή τουλάχιστον προσπαθούσε να το κάνει; Η ΕΕ θα μπορούσε γρήγορα να έλθει σε επαφή με την επόμενη κυβέρνηση και να κλείσει μια συμφωνία: Θα σας βοηθήσουμε στην είσπραξη των φόρων και θα κάνετε μεταρρυθμίσεις και σεις θα τηρήσετε τη συμφωνία σας με την ΕΕ», δήλωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ . Aghion προειδοποίησε ότι «θα κόστιζε πολύ, πολύ ακριβά. Η Γαλλία θα έχανε αμέσως περίπου 80 δισ. ευρώ. Και ολόκληρη η Ευρώπη θα αποκτούσε ένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, οι ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες θα ξέμεναν από χρήματα – επειδή πανικόβλητοι οι καταθέτες θα λεηλατούσαν τους λογαριασμούς τους. Αν φύγει η Ελλάδα, ο κόσμος θα αναρωτηθεί: Και ποιος θα είναι τώρα ο επόμενος; Σε αυτή την υπόθεση οι προσδοκίες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνέπειες της χρεοκοπίας της Lehman Brothers».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...