Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη, το μεσημέρι της Τρίτης, η τελευταία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα πρακτικά της σύσκεψης. |
Οι αρχηγοί των κομμάτων, επανέλαβαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας,
τις βασικές τους θέσεις, με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει ότι «η ΝΔ έχει αποδεχθεί κάθε εκδοχή για μια κυβέρνηση βιώσιμη, με διάρκεια και πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.»
Από τη μεριά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τηρώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί και σε περίπτωση που συμφωνήσουν με τον κ. Κουβέλη θα διαθέτουν 168 βουλευτές, άρα και την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης την οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα «κρίνει και θα ελέγχει».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, διέβλεψε, σχεδόν ευθύς ως έλαβε τον λόγο, ότι η συνάντηση θα κατέληγε σε αδιέξοδο, ενώ επέκρινε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για αντιφατικό πολιτικό λόγο, προσθέτοντας ωστόσο, ότι με βάση την επιστολή που απέστειλε ο κ. Τσίπρας στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, διαπιστώθηκε ύπαρξη πεδίου σύγκλισης απόψεων.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε κυβέρνηση με κοινοβουλευτική αλλά και πολιτική, κοινωνική και εθνική νομιμοποίηση και η οποία θα έχει στοιχειώδη χρόνο μπροστά της.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν ο κ. Τσίπρας και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί είναι αποφασισμένοι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές πρέπει να πάρουν την ευθύνη γι’ αυτό, μαζί με την ευθύνη για την διαμόρφωση του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού, ενώ πρέπει να αναληφθεί η ευθύνη ομολογίας στον ελληνικό λαό της προσδοκίας δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης από όποιον πολιτικό αρχηγό έχει τέτοιο στόχο.
Από τη μεριά του, ο κ. Καμένος με πολιτικό πλαίσιο τις επτά προτάσεις που έχει καταθέσει, είπε ότι αυτές οδηγούν στην δυνατότητα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας «ακόμα και από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τα υπόλοιπα κόμματα.
Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των κκ Καμένου και Βενιζέλου σχετικά με το ύψος του χρέους της χώρας.
Ο κ. Κουβέλης επανέφερε στη συζήτηση τις δύο προτάσεις που είχε καταθέσει στο προηγούμενο διάστημα είτε για στήριξη κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είτε για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με βασικούς άξονες την αποδέσμευση από το Μνημόνιο και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ κα στο ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια είπε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση η οποία δεν θα «παγώσει» την εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά θα έχει ως προγραμματικό πλαίσιο την εφαρμογή του με προοπτική επανεξέτασης.
Στη συνέχεια της συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε επαναφορά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο «σενάριο της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης», ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να στηρίξει κυβέρνηση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».
Οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου μεταξύ των κκ Σαμαρά και Καμμένου σε σχέση με το λεγόμενο «Σενάριο Β» του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία επιστολή δική του», ενώ αργότερα ανέφερε ότι «φοβούμαι πολύ ότι μπήκε ένα κείμενο με τρίτο χέρι μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας που εγώ δεν κατέθεσα».
Επίσης εν μέσω διαξιφισμών με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά είπε ότι το εν λόγω κείμενο «το διαβάζετε σε συγκεκριμένα site, τα οποία είναι φίλοι σας» και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να μην στηρίζει μια προεκλογική εκστρατεία σε ένα κείμενο «το οποίο αρνηθήκαμε δημοσίως και δεν υπάρχει και πουθενά».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε την επιστολή αυτή «σε όλους μας».
Ο κ. Καμμένος επέκρινε τον κ. Σαμαρά ότι «επιθυμεί την καρέκλα του πρωθυπουργού», ενώ αργότερα πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει χωρίς εκβιασμούς, πλαστογραφίες και λογικές του χθες».
Αντιδρώντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι με την λέξη «πλαστογραφία», ο κ. Καμμένος αφήνει υπονοούμενα και επικαλέστηκε τον κ. Παπούλια για την εν λόγω επιστολή.
Η τελευταία αυτή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έληξε με την διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «είναι μέγα δυστύχημα ότι δεν μπορέσαμε να πετύχουμε κάτι, η ευθύνη όλων μας είναι πάρα πολύ σημαντική και θα έλεγα ότι είναι ιστορική ευθύνη, εύχομαι να βγει το καλύτερο για τη χώρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τι σκέπτεστε...