Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η πρώτη κρίσιμη μάχη για ανάπτυξη και ευρωομόλογο

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δύο «μέτωπα» διαμορφώνονται στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των «27». Ο Φρ. Ολάντ με τη στήριξη του Μ. Μόντι βάζει στο τραπέζι ατζέντα ανάπτυξης. Επιμένουν η Α. Μέρκελ και οι σύμμαχοί της Ολλανδοί, Φινλανδοί και Αυστριακοί στη δημοσιονομική πειθαρχία

Η πρώτη κρίσιμη μάχη για ανάπτυξη και ευρωομόλογο
Την πρώτη κρίσιμη μάχη για την τόνωση της ανάπτυξης θα δώσουν απόψε στις Βρυξέλλες, κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι παραμένουν διασπασμένοι σε δύο στρατόπεδα αναφορικά με το θέμα έκδοσης ευρωομολόγων που αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποστηριζόμενος από τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Οπως ωστόσο τόνιζαν χθες διπλωματικές πηγές, δεν προβλέπεται ιδιαίτερη πρόοδος επί του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη την ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας που λαμβάνει τη στήριξη Ολλανδών, Φινλανδών και Αυστριακών. Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σχετικά πως το Βερολίνο είναι αντίθετο στην έκδοση ευρωομολόγων και η θέση του δεν θα αλλάξει μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τακτική Σύνοδος Κορυφής.
Μάλιστα η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την έκπληξή της για τις επικρίσεις που προκαλεί η επιμονή της στη λιτότητα.
Ευρεία Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την αποψινή Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος
Ευρεία Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την αποψινή Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, επανέλαβε από την πλευρά του ότι η έκδοση ευρωομολόγων δεν αποτελεί λύση στην παρούσα φάση, αλλά για αργότερα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε στον Φρανσουά Ολάντ η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, ενδεικτική του κλίματος που θα επικρατήσει κατά την αποψινή Σύνοδο.
«Ανάπτυξη που θα χρηματοδοτείται με χρέος; Αυτές είναι οι συνταγές του προχθές. Τα επιχειρήματα που ξαναφέρνει ο νέος Γάλλος πρόεδρος είναι ανοησίες και είναι αυτά που εξαρχής μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε η κ. Φέκτερ.
Παρά ταύτα, οι «27» καλούνται να στείλουν απόψε ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα για την ανάγκη να συνδυαστεί η δημοσιονομική πειθαρχία με πολιτικές ανάπτυξης και με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Ωστόσο, η σημερινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και δεν αναμένεται να καταλήξει στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την τόνωση της ανάπτυξης. Ουσιαστικά, θα πρέπει να αναμένεται ότι θα γίνει μια καταγραφή των θέσεων των «27» με τις «κόκκινες γραμμές» και τις προτάσεις τους για τα μέτρα που θα πρέπει να αποφασιστούν στις 28-29 Ιουνίου.
Ομόλογα έργων
Σε μια προσπάθεια να θέσουν τα θεμέλια για την επιδιωκόμενη στροφή προς την ανάπτυξη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικυρώσουν, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ των κρατών-μελών και της Ευρωβουλής για την αποδέσμευση 230 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα έργων.
Το ποσό αυτό, που θα προέλθει από πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2012 που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, θα αποτελέσει την «εγγύηση», ώστε να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 4,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 5-10 μεγάλων έργων υποδομής (μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες).
Θα εξεταστεί επίσης η δυνατότητα αύξησης των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου η Κομισιόν αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή της για αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας κατά 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι προτίθεται να θέσει και το θέμα της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στο οποίο, ως γνωστόν, αντιτίθεται η Μεγάλη Βρετανία, υπό τις πιέσεις του Σίτι.
ΟΟΣΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ
Την άμεση έκδοση ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρώπη ζητά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Π. Παντοάν, συντασσόμενος ουσιαστικά με τις θέσεις του Φρ. Ολάντ. Οπως υποστηρίζει η δημοσιονομική προσαρμογή από μόνη της, χωρίς άλλα στοιχεία μιας «αναπτυξιακής πυξίδας», μπορεί να... τορπιλίσει τις πιθανότητες μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής ένωσης. Ως εκ τούτου, προσέθεσε, πρέπει να εκδοθούν νέα ομόλογα κοινής εγγύησης από τα κράτη της Ευρωζώνης, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα ενισχύσουν τα τραπεζικά διαθέσιμα.
Βαγγέλης Δεμίρης - Κατερίνα Κοσμά

Δηλωση αλληλεγγύης
Μήνυμα στήριξης στην Αθήνα
Σε δήλωση στήριξης της Ελλάδας, με την οποία θα εκφράζουν την επιθυμία τους να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες.
Oπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επίδειξη αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα θα εκφραστεί, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης και σχετικού ανακοινωθέντος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η συζήτηση για την Ελλάδα θα διεξαχθεί στο επίπεδο των «27» και όχι των «17» της Ευρωζώνης, καθώς όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, κρίθηκε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις τους υπερβαίνουν τα όρια του ευρώ και αφορούν τελικά το σύνολο της ΕΕ.
Πριν από τη Σύνοδο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους κ. Ρομπάι και Μπαρόζο.
Στο μεταξύ χθες ο κ. Πικραμμένος είχε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Ζανιά και του υπουργού Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα.
Στη διάρκειά της καθορίστηκαν τα ζητήματα τα οποία θα θέσει απόψε στη Σύνοδο ο Eλληνας πρωθυπουργός όπως την άμεση υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις κοινοτικές υπηρεσίες για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αύξηση των κονδυλίων από την ΕΤΕπ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έκδοση «ομολόγου έργου» για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...