Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Στον Ευ. Βενιζέλο η «σκυτάλη»


Το εγχείρημα σχηματισμού κυβέρνησης, τόσο από μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όσο και εκ μέρους του επικεφαλής του ΣυΡιΖα, κ. Αλέξη Τσίπρα απέβη άκαρπο και ο κλήρος, τώρα, κατά τις προσταγές του Συντάγματος πέφτει στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μετά από την ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, θα λαβει τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Για το πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και τον κίνδυνο εθνικού διχασμού μίλησε ο κ. Βενιζέλος, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη λογική της καταγγελίας της μνημονιακής σύμβασης. «Λυπάμαι κύριε πρόεδρε σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές να μην βρίσκεται λύση, όπως λέτε, συμβατή με τις επιλογές, τους πόθους και το μέλλον του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Τσίπρα, ο οποίος του επέστρεψε τη διερευνητική εντολή που είχε λάβει.
«Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα και περιθώριο για τον σχηματισμό προγραμματικής κυβέρνησης συμβατής με τη λαϊκή ετυμηγορία. Βρήκαμε ευρεία στήριξη στους κοινωνικούς φορείς, αλλά ελάχιστη στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Σας επιστρέφω λοιπόν την εντολή και ελπίζω ότι θα βρεθεί συμβατή λύση με τις επιθυμίες του λαού», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στον κ. Παπούλια.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, λίγη ώρα πριν λάβει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά στα περί καταγγελίας για το μνημόνιο, o κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταγγελία ποιας σύμβασης; Αυτής που στηρίζει τις τράπεζες για να στηρίξει και να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών; Aυτής που επιτρέπει να πέσουν 50 δισ. ρευστότητας στην αγορά; Είναι κανείς που θέλει να μην πάρουμε τα λεφτά για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη; Αυτής που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τα επόμενα τρία χρόνια έργα υποδομής;».
Ακόμη, δήλωσε πως οι πολίτες τιμώρησαν το ΠαΣοΚ, επειδή θεώρησε ότι ευθύνεται για τις επιπτώσεις της κρίσης, χωρίς να διαχωρίσει αυτούς που είχαν την κύρια ευθύνη έως το 2009 και αυτούς που ταυτίτστηκαν με τη δύσκολη φάση της διαχείρισης της κρίσης.
Ακόμη, επίθεση κατά του προέδρου του ΣυΡιΖα, κ. Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι με απογοήτευση τον άκουσε να παραπληροφορεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣυΡιΖα, την ίδια ώρα που το ΠαΣοΚ αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκόπου και όχι τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εντότητας.
Προσέθεσε ότι το «μορατόριουμ» στην εξυπηρέτηση του χρέους που πρότεινε ο ΣυΡιΖα οδηγεί σε χρεοκοπία και επισήμανε ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, όταν τον ρώτησε αν εννοεί «μονομερές μορατόριουμ» (εκ μέρους της Ελλάδας), ο κ. Τσίπρας, του απάντησε ότι δεν εννοεί κάτι τέτοιο. «Αυτό όμως, δεν το άκουσε ο ελληνικός λαός».
«Αρνηθήκαμε μια κυβέρνηση οικουμενική, ειδικού σκοπού που θα είχε ως αποστολή να παγώσει όλες τις διαδικασίες σε σχέση με την οικονομία. Είναι τελείως προσχηματικό να έχουμε στη φάση που διανύει η χώρα ως μόνο στόχο κάποιες θεσμικές αλλαγές τις οποίες ευχαρίστως αποδεχόμαστε και προτείναμε», επισήμανε. «Εμείς ζητάμε κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων, μνημονιακών και αντιμνημονιακών με μοναδικό όρο ότι θα διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει βιώσιμη και υπεύθυνη κυβέρνηση, που να κάνει κάτι καλύτερο για τη χώρα», διεμήνυσε ο κ. Βενιζέλος.
Προηγουμένως, ο κ. Βενιζέλος  είχε συνάντηση με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και αργότερα, στις 14:00, αναμένεται να λάβει τη διερευνητική εντολή. Σε πρώτο στάδιο ο κ. Βενιζέλος θα συναντήσεις εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίος και δεν συνομίλησε, στο πλαίσιο της διερευνητικής διαδικασίας. Θα συναντήσει, αρχικώς, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτη Κουβέλη, τον επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνο Καμμένο και στη συνέχεια θα έχει επαφές με τους κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα.
Την πρόθεσή του, εν τω μεταξύ, να μην αποδεχθεί ενδεχόμενη πρόσκληση του κ.. Βενιζέλου για συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος. «Οι διερευνητικές εντολές έπρεπε να έχουν τελειώσει εδώ και δύο μέρες. Το μόνο που έχει νόημα πλέον είναι η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας»,  είπε ο κ. Καμμένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρουν τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει περιθώριο, όπως και οι προηγούμενοι, τρεις ημέρες, προκειμένου να διακριβώσει εάν εκείνος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Τί γίνεται εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές; Το Σύνταγμα (άρθρο 54) ορίζει ότι αν γίνουν άμεσα βουλευτικές εκλογές, και πάντως αν αυτές διεξαχθούν μετά την 31η Μαΐου, τότε θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή την απογραφή που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν και θα πρέπει να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο από τους 18 μήνες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης.

Άκαρπες αποδείχθηκαν οι συνομιλίες του κ. Τσίπρα, χθες, τόσο με τους κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, εκ των οποίων η πλειοψηφία δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, όσο και με τους κ.κ. Καμμένο, Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε διαφωνίες σχετικά με το θέμα των Σκοπίων και της λαθρομετανάστευσης, αλλά εξ αρχής προανήγγειλε την αδυναμία σύσταση κυβέρνησης Αριστεράς, λόγω της ελλιπούς συγκέντρωσης εδρών.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι ο λαός με την ψήφο του έδειξε ότι επιθυμεί αφ'ενός κυβερνητική λύση και σταθερότητα, ώστε να μην οδηγηθεί εν νέου η χώρα σε εκλογές αφ'ετέρου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ προέβαλε δύο λύσεις: Είτε να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας από δυνάμεις που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό (Ν.Δ. ,ΣυΡιΖα, ΠαΣοΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.), είτε το ΠαΣοΚ να στηρίξει, με ψήφο ανοχής, κυβέρνηση ΣυΡιΖα, ΔΗΜ.Α.Ρ, Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν διασφαλίσεις ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς που προηγουμένως απέστειλε προσκλητήριο συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς, τέλος, απέρριψε τα αιτήματα του προέδρου του ΣυΡιζΑ, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να στηρίξει μια κυβέρνηση Σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή της πολιτικής του Μνημονίου, ενώ ως δεύτερη επιλογή, πρότεινε η Ν.Δ. να δώσει ανοχή ακόμα και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή της, με απαρέγκλιτο όρο την παραμονή στο ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...