Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Το ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ, ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ----- Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ !!!!

            
Λονδίνο 25-04-2012
Τι λέγαμε τότε,  και τι λέμε σήμερα ε ???
Τα ίδια Αγαπητοί ΜΟΥ .... Δεν αλλάζει τίποτα .. Τα ονόματα αλλάζουνε  !!!
Με Τιμή
Κυριάκος Γκίκας
------------------------------------------------- 

Λονδίνο -  31 Οκτωβρίου, 2010 

Επιστολή – Απάντηση Κυριάκου Γκίκα προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο

Αγαπητέ Κύριε Πάγκαλε,                          
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας με (Α.Π. 2048).
Το πρόβλημα και ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, πρέπει να σας ενημερώσω, ότι δεν αφορά μόνο τον κάθε Γραμματικιώτη, αλλά είναι κάτι που αφορά τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο.
Πάει πολύς καιρός από την τελευταία μας επικοινωνία με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τότε ήσασταν αντιπολίτευση και δεν μπορούσατε να ενεργήσετε με τον τρόπο που θέλατε, αλλά και όταν ακόμα ψηφίστηκε ο νόμος σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, τότε είχατε τις επιφυλάξεις σας. Σήμερα όμως, με αυτήν εδώ την επιστολή απευθύνομαι στο ποιο ισχυρό πρόσωπο της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Θα περίμενα το αυτονόητο, την αποκάλυψη αυτών που τότε από το Βήμα της Βουλής το 2003 αδυνατούσατε να ονομάσετε. Αλήθεια,  σήμερα Κύριε Πάγκαλε ποιόν εξυπηρετεί η χωροθέτηση ???
Ο  σημερινός περιφερειακός σχεδιασμός έγινε νόμος του κράτους επί  υπουργείας  περιβάλλοντος  της  κας. Β. Παπανδρέου το 2003 με ‘’νομοθετική ρύθμιση’’ που ουσιαστικά παραβιάζει το Σύνταγμα της Ελλάδος, με την προσχηματική επίκληση ‘’εκτάκτων’’ λόγων και συνθηκών.  Η κα.
Παπανδρέου επιβάλλει με τον ν.3164/03 για την Αττική την εφαρμογή ενός πανάκριβου, περιβαλλοντικά καταστροφικού,  ατελέσφορου αλλά κατά τα άλλα εγκεκριμένου και ισχύοντος ΠΕ.Σ.Δ.Α.(Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων). Υπόψη ότι ο τότε σχεδιασμός αναφέρονταν για τη δημιουργία ΧΥΤΑ.
Η Νέα Δημοκρατία, ως  αξιωματική αντιπολίτευση τότε, δεν συμφώνησε, και είχε δεσμευτεί ότι ως Κυβέρνηση θα άλλαζε το νόμο με νέο διαχειριστικό μοντέλο.  Αυτό έκανε ίσως πολλούς να υποθέσουν ότι μιλούσε για ανακύκλωση και διαλογή στη πηγή κατά τα επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα, πράγμα που θα αποδείκνυε το καταστροφικό λάθος του σχεδιασμού (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) με τις ατελέσφορες Ο.Ε.Δ.Α. και θα καθιστούσε μη αναγκαία την θυσία και άλλων τόπων για  ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, αναδεικνύοντας την εξωφρενική υπερεπάρκεια των υπαρχόντων (βλ. eurostat) και παράλληλα την δυνατότητα μείωσης και θεραπείας τους μέχρις και εξαλείψεως (βλ. eurostat -παράδειγμα Γερμανίας). Επομένως ο ισχυρισμός σας ότι πολλοί Δήμοι αν την επικράτεια κάνουν ανακύκλωση δεν ευσταθεί, απόδειξη ότι η Ελλάδα μας είναι από τις χώρες τις Ευρώπης με τις περισσότερες χωματερές. Απεναντίας θα έλεγα οι Δήμοι που κάνουν ανακύκλωση τιμωρούνται, όπως για παράδειγμα η Ελευσίνα, που αν και έχει φτάσει την ανακύκλωση στο 33% , χρεώνεται με 66 € το τόνο ,όταν άλλοι Δήμοι χωρίς να έχουν επιτύχει τα θεαματικά αποτελέσματα της ανακύκλωσης της Ελευσίνας χρεώνονται 40 € το τόνο. Απόδειξη για μια ακόμη φορά ότι τα έργα γίνονται για την εξυπηρέτηση κάποιον συμφερόντων.
Το 2004, ένα από τα πολλά κακώς κείμενα που θα έπρεπε να άλλαζε η Νέα Δημοκρατία ήταν και ο Νόμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όχι μόνο της Αττικής, αλλά Πανελλαδικά.  Δηλαδή, έστω και καθυστερημένα, να κάνει ότι και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κάτι που προχωρούσε επί 5 ½ χρόνια σε διάλογο αλλά δίστασε να προχωρήσει σε μεθόδους ανακύκλωσης , όπως π.χ. η Αγγλία που  ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με Διαλογή στη Πηγή (ένας κάδος για τα χαρτιά, άλλος κάδος για τα χαρτιά με χρώματα και ζελατίνες , άλλος κάδος για τα πλαστικά, άλλος κάδος για τα αλουμίνια, άλλος κάδος για τα γυαλιά, άλλος κάδος  για τα σύμμικτα απορρίμματα και άλλος για τα βιοδιασπώμενα.) Ανέφερα το παράδειγμα της Αγγλίας, όχι για να περιφρονήσω τη χώρα μου, απεναντίας θέλοντας να επισημάνω τα τρομακτικά αποτελέσματα που πέτυχε η χώρα αυτή στρεφόμενη στην ανακύκλωση και  βιώνοντας αυτή την εμπειρία.  Από την άλλη πλευρά φοβήθηκα ότι θα τρομάζατε αν σας έλεγα ότι η Γερμανία, ή η Δανία, ή Ολλανδία έχουν σχεδόν μηδενίσει τη ταφή. Ασύλληπτο γεγονός για την Ελλάδα, έτσι δεν είναι  ?
Ο κ. Καραμανλής στα  χρόνια της διακυβέρνησής του με το επιτελείο του,  αυτό που κατάφεραν και έκαναν πολύ καλά ήταν να δανειστούν όλο και περισσότερα χρήματα για να μπορέσουν να απολαύσουν την  εξουσία της πρωθυπουργίας.  Έχοντας φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας,  προκήρυξε εκλογές με σκοπό να φορτώσει το άγχος στον επόμενο «φταίχτη»,  νικητή σήμερα ΠΑΣΟΚ.  Η δε ΑΠΡΑΞΙΑ των χρόνων της διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή ήταν σαν και εκείνο το τραγικό αεροσκάφος της αερογραμμής  ΉΛΙΟΣ από τη Κύπρο, που πετούσε χωρίς πιλότο κι έπεσε στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, ακριβώς κατά διαβολική σύμπτωση επάνω στο χώρο του ΧΥΤΑ.
Τα Μπλε ΜΑΤ της Νέας Δημοκρατίας τα κατέκρινε άσχημα το ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπροσώπου περιβάλλοντος του 2009.  Το ΠΑΣΟΚ τότε δεν είχε καν την αξιοπρέπεια να είναι ειλικρινές  με τους ψηφοφόρους του. Το μόνο που σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή ήταν πώς θα μπορέσει να κάνει αντιπολίτευση, και τότε ο Κύριος Σπύρος Κουβέλης τα κατάφερε μια χαρά. Στις 4 Οκτωβρίου η Κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.  Αντιμέτωπη με μυριάδες προβλήματα, το πρώτο που κοίταξε αμέσως να υλοποιήσει  η πράσινη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ ήταν, παραδόξως, να στείλει τα «Πράσινα» ΜΑΤ στο Γραμματικό. Η διαβούλευση πήγε  περίπατο, η ανακύκλωση και η διαλογή στη πηγή επίσης, όλες οι άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις το ίδιο. Βλέπετε, το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 160 έδρες. Αριθμός ικανοποιητικός για να κάνει όχι αυτά που είχε υποσχεθεί στο βασανισμένο λαό, αλλά τα υποσχεθέντα στα εργολαβικά συμφέροντα.  Οι δηλώσεις του κ. Σπύρου Κουβέλης, σύμφωνα με τις οποίες «η πολιτική για τη διαχείριση του περιβάλλοντος που γίνεται με τα ΜΑΤ είναι αποτυχημένη» ξεχάστηκαν την επόμενη των εκλογών ημέρα.  Είναι εντυπωσιακό το πώς η στάση ενός κόμματος απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μπορεί να αλλάξει και να πάρει στροφή 180 μοιρών μέσα σε ελάχιστες μέρες, όπως για παράδειγμα η στάση του ΠΑΣΟΚ της 07/07/2009 (πρώτη επιδρομή των ΜΠΛΕ ΜΑΤ) σε σύγκριση με αυτήν της 20/10/2009 (Πράσινα ΜΑΤ).
Αντί να κοιτάξουν να σταματήσουν το «βιασμό της Γής»  που γίνεται τόσα χρόνια στο Δήμο Άνω Λίοσίων και τώρα στο Δήμο Φυλής, και να παραδειγματιστούμε από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους οικολογικούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, εξακολουθούμε και φτιάχνουμε ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ κλώνους όπως αυτός της ΦΥΛΗΣ. Δεν ξέρω αν γνωρίζεται ότι και στο Γραμματικό πρόκειται να φτιαχτεί έργο κλώνος όπως ακριβώς αυτός της ΦΥΛΗΣ.
Δείτε τι γίνεται  στο ( Καρβουνάρι, Τεμπλόνη, Λευκίμμη  κ.τ.λ.). Αποφεύγοντας από την άλλη τη ΜΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ στη Πηγή,  και κυρίως τον ΜΗ-ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των «ΖΗΜΩΣΙΜΩΝ – ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ» απορριμμάτων ΠΡΩΤΟΥ αναμειχθούν με τα ΑΝΟΡΓΑΝΑ, φτιάχνοντας έτσι ένα «ΤΟΞΙΚΟ ΚΟΜΠΟΣΤ» από τα σύμμεικτα απορρίμματα που βγάζουν τα Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ).  Με αποτέλεσμα το κομποστ να είναι έτοιμο, είτε για θάψιμο στον υποψήφιο ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ( βλέπε ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ που το παραγόμενο κομποστ θάβεται ), είτε μόνο για καύση (RDF- SRF). Και ενώ,  παίρνοντας ως παράδειγμα το ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ΦΥΛΗΣ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι αρκετό το 1/4 για να καλύψει τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα να κλείσουν οι παράνομες χωματερές, με σκοπό να κλείσει παντελώς και αυτός της ΦΥΛΗΣ μακροπρόθεσμα. Κύριε Πάγκαλε, δεν χρειάζονται πάντοτε χρήματα. Αντιλαμβάνομαι ότι το χρήμα είναι περιορισμένο. Χρειάζονται ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον για το πολίτη. Πόσο μάλιστα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, όταν βλέπουμε μισθούς και συντάξεις να κόβονται. Είναι προκλητικό να επιτρέπουμε να θάβουμε τα απορρίμματα μας ανεπεξέργαστα.
-   Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να γίνει ένα «νοικοκύρεμα» και στα " απορρίμματα "  ??? ??????????

Με Τιμή
Κυριάκος Γκίκας


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...