Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δήμος Μαραθώνα – Καφενείο… πριν την πιο μεγάλη μάχη!

16 Μαρτίου 2012. Μας χωρίζουν μόλις τέσσερις μέρες από την πιο κρίσιμη δικαστική μάχη στον αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και αντί όλοι μαζί – κάτοικοι και δημοτική αρχή – να ετοιμάζονται ενωμένοι για τη… μεγάλη Παρασκευή που έρχεται, δυστυχώς γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες ενός θλιβερού θεάτρου σκιών που εξελίσσεται ανάμεσα στην Επιτροπή των αιρετών και σε αυτή των κατοίκων. Γιατί το σκηνικό που ζήσαμε το πρωί της Κυριακής στο Γραμματικό μόνο θλιβερό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ είχε προαναγγείλει εδώ και μέρες ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση των κατοίκων του Γραμματικού εν όψει του κρίσιμου δικαστηρίου, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Κοινοτικού Μεγάρου.
Για το λόγο αυτό μάλιστα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού, Γιώργος Κοροβέσης, είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στο δήμο την Τρίτη 6 Μαρτίου, με αριθμό πρωτοκόλλου 4913.
Εντελώς ξαφνικά όμως – το βράδυ του Σαββάτου – η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Στάμο ότι ήταν αδύνατη η χρησιμοποίηση του κτιρίου, λόγω άλλης εκδήλωσης που είχε προγραμματίσει με την Επιτροπή των Αιρετών ο Νίκος Χρυσίνας.

Πόρτες… ερμητικά κλειστές

Από τις 10.30 το πρωί της Κυριακής κάτοικοι του Γραμματικού που είχαν ενημερωθεί για τη διεξαγωγή της ανοιχτής συζήτησης άρχισαν να συγκεντρώνονται στον προαύλιο χώρο του Κοινοτικού Μεγάρου, αλλά αντίκρισαν τις πόρτες του κλειδαμπαρωμένες.
Ώρα 11.15 και μέλη της Επιτροπής Αγώνα μαζί με κατοίκους του Γραμματικού περιμένουν να εμφανιστεί στο Κοινοτικό Κατάστημα ο Νίκος Χρυσίνας, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει…
Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενημέρωσαν τους κατοίκους για την άρνηση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει την αίθουσα προκαλώντας την έκρηξή τους. «Ποιος είναι ο Χρυσίνας να μας απαγορεύει την είσοδο στο Κοινοτικό κατάστημα; Τι νομίζει ότι είναι; Σπίτι του;», άρχισε να φωνάζει ο κόσμος, ζητώντας από τα μέλη της Επιτροπής να επικοινωνήσουν με τον ίδιο το δημοτικό σύμβουλο Γραμματικού, τον αντιδήμαρχο Χρήστο Στάμο, αλλά και το δήμαρχο Ιορδάνη Λουίζο.
Παρά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με τους δύο τελευταίους (καθώς η επικοινωνία με τον Νίκο Χρυσίνα δεν κατέστη εφικτή) και παρά τη δέσμευση του δημάρχου για άμεση επίλυση του προβλήματος, η πόρτα του κοινοτικού μεγάρου παρέμεινε… ερμητικά κλειστή για τους κατοίκους.
Το σίγουρο είναι ότι από τις 10.30 έως τις 13.30 καμιά άλλη εκδήλωση δεν φιλοξενήθηκε στο κτίριο της κοινότητας, καθώς ορισμένοι κάτοικοι επέλεξαν να παραμείνουν στο χώρο και να περιμένουν την εμφάνιση του Νίκου Χρυσίνα, αλλά μάταια.

Το… καφενείο της οργής!

Μη έχοντας άλλη επιλογή και με τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται ώρα με την ώρα, οι κάτοικοι του Γραμματικού κατέφυγαν σε κοντινό καφενείο της πλατείας, όπου ακολούθησε δίωρη ενημέρωση του κοινού.
Το καφενείο του Χατζόπουλου στην πλατεία του Γραμματικού έμελλε να φιλοξενήσει τελικά την ανοιχτή συζήτηση των κατοίκων ενόψει της κρίσιμης δικαστικής μάχης της Παρασκευής
Ωστόσο, η οργή του κόσμου για την άρνηση παραχώρησης του Κοινοτικού Μεγάρου επισκίασε κάθε άλλο γεγονός.
«Με τη στάση της αυτή η δημοτική αρχή και ο Χρυσίνας αποκαλύπτουν ότι δεν μας θέλουν στα πόδια τους γιατί τους χαλάμε τα σχέδια», τόνισαν χαρακτηριστικά μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ενώ ο δικηγόρος και υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα, Νίκος Χατζηγιάννης, κάλεσε τους κατοίκους σε δυναμικό αγώνα απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν την κατασκευή ΧΥΤΑ στην πόλη μας.
Σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσαν μάλιστα οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν «φασιστικό» τον τρόπο με τον οποίο «αποκλείστηκαν από το κοινοτικό κατάστημα» και αναφέρονται στη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής ως «συνέχεια της αντιδραστικής της στάσης στις προσπάθειες της Επιτροπής κατά του ΧΥΤΑ».
Στο κείμενό της μάλιστα η Επιτροπή καλεί όλους τους κατοίκους του νέου δήμου Μαραθώνα σε μαζική παρουσία τόσο στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, όσο και στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Παρασκευή.

Στάμος: «Δεν ενημερώθηκα ποτέ»

Την παντελή άγνοια του για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξέφρασε στο marathonlive.gr ο αντιδήμαρχος Χρήστος Στάμος: «Ουδέποτε ενημερώθηκα για το αίτημα των κατοίκων για την παραχώρηση της αίθουσας. Προσωπικά άλλωστε δεν έχω αρνηθεί ποτέ την παραχώρηση δημόσιων χώρων σε ομάδες κατοίκων. Η μοναδική επικοινωνία που είχα με την Επιτροπή ήταν το βράδυ του Σαββάτου, όταν μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού, Γιώργο Κοροβέση. Από τη στιγμή που ο Νίκος Χρυσίνας με ενημέρωσε ότι είχε προγραμματίσει άλλη εκδήλωση στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, ήταν αδύνατο να φιλοξενηθεί η ανοιχτή συζήτηση των κατοίκων στο δημοτικό κατάστημα».
Σε ότι αφορά τον Χρήστο Στάμο, πρέπει να αναφερθεί ότι στο αίτημα που κατατέθηκε στο δήμο από τον Γιώργο Κοροβέση δεν υπήρχε ένδειξη για κοινοποίηση στον αντιδήμαρχο, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.

Χρυσίνας: «Είχαμε συνάντηση με τους δικηγόρους»

Το marathonlive.gr επικοινώνησε και με τον Νίκο Χρυσίνα ο οποίος αποτέλεσε κεντρικό αποδέκτη των «πυρών» των συγκεντρωμένων κατοίκων του Γραμματικού.
«Εδώ και μέρες είχα ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ότι το Κοινοτικό Μέγαρο ήταν δεσμευμένο την Κυριακή για συναντήσεις που θα είχα με τους δικηγόρους. Οι ώρες των συναντήσεων δεν ήταν καθορισμένες γιατί όπως καταλαβαίνετε το περιεχόμενό τους δεν ήταν δυνατόν να δημοσιοποιηθεί ενόψει του κρίσιμου δικαστηρίου της Παρασκευής. Την Τετάρτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στο Σώμα», τόνισε ο Νίκος Χρυσίνας και συμπλήρωσε:
«Προσωπικά δεν γνώριζα ότι η Επιτροπή Αγώνα έχει καταθέσει εγγράφως το αίτημα για την παραχώρηση της αίθουσας. Ωστόσο αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να καλεί κόσμο στο Κοινοτικό Μέγαρο από τη στιγμή που δεν έχει λάβει εγγράφως θετική απάντηση στο αίτημά της. Πως είναι δυνατόν να καλεί μια ομάδα κατοίκων κόσμο σε ένα δημόσιο χώρο χωρίς να έχει εξασφαλίσει την άδεια χρήσης του από το δήμο; Τι ήθελαν; Να στήσουν ένα ολόκληρο θέατρο για να κερδίσουν τις εντυπώσεις;»

Κοροβέσης: «Θέλουν να μας διχάσουν για να χάσουμε»

«Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή και ο κύριος Χρυσίνας ανακαλύπτουν απίθανους τρόπους να διχάσουν τον κόσμο του Γραμματικού, προκειμένου να μην πάμε ενωμένοι στο κρίσιμο δικαστήριο της Παρασκευής και να το χάσουμε». Με ιδιαίτερα σκληρές κατηγορίες κατά της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού, Γιώργος Κοροβέσης, καλεί τους κατοίκους να μην παρασυρθούν απ’ όσα συνέβησαν το πρωί της Κυριακής.
«Παραμονές μιας τόσο κρίσιμης και δύσκολης δικαστικής μάχης, ο δήμος δια του κυρίου Χρυσίνα επιχειρεί για άλλη μια φορά να διχάσει τον κόσμο του Γραμματικού με ανούσια ζητήματα, όπως ποιος πρέπει να έχει το κλειδί της κοινότητας, ποια επιτροπή πρέπει να συνεδριάζει, ή ποιος δεν άνοιξε την πόρτα. Ο στόχος τους είναι προφανής: Θέλουν αφενός να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από το πραγματικό πρόβλημα και αφετέρου να χωρίσουν τον κόσμο σε δέκα στρατόπεδα για να χάσουμε. Φοβούνται τη μαζική παρουσία των κατοίκων του Γραμματικού την Παρασκευή στο δικαστήριο και τους βολεύει να πάνε καμιά δεκαριά άτομα. Δεν θα τα καταφέρουν»…

Σχόλιά μέσω Facebook


  • Vasilis Delagrammatikas · Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
    Στοιχειώδης δεοντολογία επιβάλλει να δημοσιεύσετε και το ψήφισμα της συνέλευσης γιατί πρέπει να προβληθεί η ουσία της συγκέντρωσης που δεν ήταν ο αποκλεισμός των κατοίκων από το κοινοτικό κατάστημα αλλά η πορεία του αγώνα κατά του ΧΥΤΑ.
    ΨΗΦΙΣΜΑ
    Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Γραμματικού –Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ, πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση στο Γραμματικό.
    Η συνέλευση έγινε στο καφενείο του Χατζόπουλου καθώς οι κάτοικοι με φασιστικό τρόπο αποκλείστηκαν από το κοινοτικό κατάστημα (από τις 6 Μαρτίου είχε ζητηθεί ο χώρος από τη δημοτική αρχή (αρ. πρωτ. 4913/6-3-12) Τη τελευταία στιγμή ο χώρος δεν παραχωρήθηκε με το πρόσχημα ότι είχε παραχωρηθεί στον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Χρυσίνα για εκδήλωση του. Όμως ο χώρος έμεινε κλειστός όλο το πρωί της Κυριακής 11-3-2012.
    Η συνέλευση καταδικάζει αυτή τη συμπε...Δείτε περισσότερα

  • Marathonlive CityBlog · Κορυφαίος σχολιαστής · Nea makri
    Αγαπητέ κύριε Δελαγραμμάτικα. Επειδή με τον όρο "στοιχιεώδης δεοντολογία" που χρησιμοποιείτε στην αρχή του σχολίου σας, μοιάζει να αμφισβητείτε τη δημοσιογραφική μου δεοντολογία, και επειδή το marathonlive.gr ήταν το μόνο μέσο που κάλυψε όλα τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Γραμματικό το πρωί της Κυριακής, θα ήθελα να αποσύρετε οποιαδήποτε υπόνοια από το σχόλιό σας για να μη δημιουργούνται παρερμηνείες. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι κανονικά σήμερα θα έπρεπε να ασχολούμαστε όλοι μας με την οργανωμένη παρουσία της πόλης μας στην Ευελπίδων την Παρασκευή, αλλά φαντάζομαι ότι συμφωνείτε κι εσείς ότι το θέατρο σκιών της Κυριακής επισκίασε, δυστυχώς, κάθε άλλο γεγονός της συγκεκριμένης μέρας. Δυστυχώς ακόμη και στο ιντερνετ ο χώρος που αφιερώνεται σε ένα θέμα δεν είναι απεριόριστος. Ήταν λοιπόν αδύνατον να φιλοξενηθούν στο ίδιο άρθρο ολόκληρο το ψήφισμα και ταυτόχρονα οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα. Και κρίναμε σκόπιμο να παραθέσουμε όλες τις απόψεις στους αναγνώστες μας για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
    Με εκτίμηση,
    Αλέξανδρος Σόμογλου

    • Vasilis Delagrammatikas · Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
      Κύριε Σόμογλου
      Τις παρερμηνείες τις αποφεύγουμε όταν παρουσιάζουμε όλες τις πλευρές των γεγονότων.
      Αμφισβήτηση της δεοντολογίας και παρερμηνείες θα εξαλειφθούν αυτόματα αν παρουσιάσετε όπως της αξίζει την ουσία της συζήτησης της συνέλευσης της Κυριακής και τους στόχους του ψηφίσματος της.
      Έτσι θα ενημερωθούν οι αναγνώστες σας για την κατάσταση, για τις ενέργειες που έγιναν και απαιτούνται και τέλος για την ηθική και υλική υποστήριξη που απαιτείται για την επιτυχία του αγώνα.
      Με εκτίμηση
      Βασίλης Δελαγραμμάτικας

  • ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ · 58 ετών
    Τετάρτη 14 Μαρτίου & ώρα 6 μμ όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο . Παρασκευή 16 Μαρτίου & ώρα 9 πμ όλοι στο Πρωτοδικείο στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων .

  • Katerina Liouta
    Μια απορία. Είναι δυνατόν να έχει ο κ.Χρυσίνας συνάντηση με τους δικηγόρους του Δήμου και ο Δήμαρχος να μην γνωρίζει τίποτα;;;;; Γιατί σε τηλεφωνικές μας επικοινωνίες με τον Κ.Λοίζο την Κυριακή, ο ίδιος δήλωνε άγνοια και μας είπε πως η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη (του κ.Χρυσίνα εννοούσε). Πώς είναι αυτό λοιπόν δυνατό;;;.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...