Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ: Διαχείριση απορριμμάτων: Με την "Κερατέα" και όχι με τα ιδιωτικά συμφέροντα

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/01/2012
Θεσσαλονίκη: Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, έκανε εμφανή τα οξυμμένα προβλήματα του τομέα, αλλά και την ανυπαρξία ενός συνολικού σχεδιασμού που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα λειτουργεί ορθολογικά και θα είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Βασική προτεραιότητα η στήριξη των κινηματικών δράσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην καύση ως κεντρική επιλογή
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και συζητήθηκαν σχετικά θέματα που αντιμετώπισε η Περιφερειακή Παράταξη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, η Δημοτική Κίνηση “Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη”, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ έγιναν εκτενείς αναφορές σε τοπικά ζητήματα και κινηματικές δράσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού
Ο Γιάννης Γρηγοριάδης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης επεσήμανε την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού από την πανάκριβη και περιβαλλοντικά προβληματική θερμική / ενεργειακή αξιοποίηση (καύση) στις αποκεντρωμένες, περιβαλλοντικά ασφαλείς και οικονομικά δίκαιες λύσεις διαχείρισης, οι οποίες προτάσσουν την πρόληψη - ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων και την ανακύκλωση - κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή, σε μια ευρύτερη προοπτική αλλαγής των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων.



Δεν αρκεί η χρηματοδότηση για τους ΧΑΔΑ
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Θεοδωρόπουλος παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα και τόνισε πως “η χρηματοδότηση που προβλέπεται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό δεν αρκεί για την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων” και πως έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση για μόλις 10 από τους 99 ΧΑΔΑ που πρέπει να αποκατασταθούν.
Ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αναφέρθηκε στις απόπειρες ιδιωτικοποίησης που επιχειρούνται στον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίες δικαιολογούνται στη βάση της αποτυχίας των διοικήσεων του δήμου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και οι οποίες, ενώ βαφτίζονται πιλοτικές, έχουν μια σειρά από δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Σημείωσε, επίσης, “ότι τη στιγμή που ο στόλος των απορριμματοφόρων στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες της αποκομιδής και ξοδεύονται σημαντικά ποσά για την επισκευή των οχημάτων, η διοίκηση του δήμου αρνείται την πρόταση της Δημοτικής Κίνησης Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη για παραγγελία απορριμματοφόρων από την ΕΛΒΟ”.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση
Στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων από διάφορους δήμους αναφέρθηκε ο γ.γ. της ΠΟΕ - ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συνέχεια της εφαρμογής του “Καλλικράτη” και του Μνημονίου που θα επιφέρει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, ενώ ο Γιώργος Ουρσουζίδης, μέλος αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στο Παράρτημα Ημαθίας, αναφέρθηκε στην περίπτωση του ΧΥΤΥ της περιοχής του τον οποίο χαρακτήρισε ως “το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή για τη χωροθέτηση ενός ανάλογου έργου”, αφού ο προτεινόμενος χώρος για τον ΧΥΤΥ βρίσκεται δίπλα σε περιοχή Natura 2000. Φωτογράφισε τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτήν την επιλογή και χαρακτήρισε “αδιανόητο” να προβλέπεται η διάθεση ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ για την προπαγάνδιση του έργου στην τοπική κοινωνία.
Ο Θόδωρος Μαυρίδης από το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία ζήτησε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην κινητοποίηση του Δικτύου. “Στην ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της Ευκαρπίας έρχεται να προστεθεί ένας γιγάντιος ΣΜΑ, ο οποίος θα δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος” εξήγησε και ανέπτυξε την αντιπρόταση του Δικτύου για τη χωροθέτηση του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μόνιμη κατάληψη του χώρου όπου σχεδιάζεται η δημιουργία του ΣΜΑ και αύριο δίνουν συνέντευξη Τύπου για να γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους.
Στην ημερίδα μίλησε και η Κωνσταντίνα Στόιου από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ασσήρου, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμμανατίδου.
Η ημερίδα ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των κινηματικών δράσεων ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων και ενάντια σε κάθε σχεδιασμό που περιλαμβάνει ως κεντρική επιλογή την καύση των απορριμμάτων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...